Kategoriarkiv: Möbler

Sprejmålat IKEA-bord (Vittsjö)

Har du precis som jag möbler hemma som du gillar men som skulle må bra av lite personlig tillpiffning? Det finns mängder med exempelvis IKEA-hacks på nätet, jag har googlat och blivit så inspirerad och sugen på att sätta igång och fixa att jag nästan mår illa. Här är min erfarenhet från att ha sprejmålat ett soffbord ur IKEA-serien Vittsjö, som jag gillar formen på men inte färgerna det kommer i.

Jag valde att använda PlastiKote sprayfärg i Metallic Gold. I efterhand känns det som om jag borde ha testat att använda en spraygrundfärg först, men men – det är lätt att vara efterklok. Jag sprayade tre lager, och även om jag var noggrann och försiktig blev det några droppmärken och ojämnheter. Men, överlag tyckte jag det var enkelt att spraya, dock borde jag ha haft en andningsmask för jäklar vad det kändes i lungorna efter ett tag.

Grejen är att färgen inte alls blev särskilt slitstark mot barnhänder, vilka förekommer i vårt hem. Ganska på direkten såg jag både fingeravtryck och repor som jag än så länge kan se som trevlig patina, men jag har en känsla av att de rätt så snart kommer att bli så pass tydliga att bordet börjar se sjavigt ut. Oh well, det var kul att prova och än så länge tycker jag att resultatet är jättesnyggt!

 

Gammal pall fick nytt liv med nytt tyg

Min mormor och morfar hade en pall som mormor hade klätt vid fotändan av sin säng. Nu när mormor är i himlen sedan många år, står pallen i vår hall. Jag är så glad över att den har fått nytt liv hos oss, genom nytt tyg som jag bytte till alldeles själv. Var inte rädd för att prova att fräscha upp en möbel själv, förutsett att det inte handlar om en snirklig fåtölj – jag har full respekt och förståelse för att en del möbler kräva sin kunniga proffstapetserare.

Klä om pall

Att klä om pallen var enkelt, stoppningen var i fint skick och behövde inte bytas. Jag tog loss det gamla tyget, domestiktyget som håller stoppningen på plats, samt sadelgjorden i juteväv. Sadelgjorden är det tygstycke som täcker undersidan av möbeln. Förutom nytt möbeltyg, domestiktyg och juteväv till sadelgjorden köpte jag även spikborttagare och magnethammare för att ta bort gamla samt spika fast nya möbelnubb. Jag valde möbelnubb som liknade de här.

Jag körde i vanlig ordning på känn, men googlade i alla fall fram att det är viktigt att markera ut mitten på domestiktyget för att lättare kunna undvika att tyget hamnar snett. Så det gjorde jag. Det jag fann utmanande var att få till hörnen på tyget, då det blev väl tjockt med både vikt möbeltyg och vikt domestiktyg vid hörnen. Det löste jag genom att vika hörnen som ni ser på bilden längst upp i det här inlägget.

…och så här ser pallen ut underifrån:

Klä om pall

Det är jättefint tagel och ludd i stoppningen, lyxmaterial! Fina mormor i himlen, jag är så glad över att jag har ärvt hennes pysselhänder!

Och just det, det vackra tyget är Anaïs från Sanderson.