Kategoriarkiv: Handarbete

Napphållare i makramé

Nappar som försvinner, och som landar på diverse smutsiga golv och andra ytor är ett otyg. Jag vet inte hur många gånger jag tänkt, alldeles efter ett napp-tapp, att jag borde ha använt en napphållare. Jag gissar att det här är något du som är förälder till småbarn kan känna igen dig i? En napphållare kan naturligtvis göras på en massa olika sätt och av en massa olika band och tyger – jag gjorde en av makramé!

Jag använde mig av makramégarn, och gjorde den förmodligen allra enklaste formen av makraméband – den finns beskriven i flera videor på Youtube, exempelvis denna. Jag fäste bandet i ett ”clips” som kan sättas fast i lämpligt bebisplagg, och i en gummiring som sätts fast runt själva nappen. Ringar finns att köpa exempelvis här.

Virka en filt av restgarner

Fy sjutton vad skönt att strunta i allt vad mönster heter och bara virka eller sticka eller sy något vääääldigt enkelt. Den här bebisfilten är alldeles lagom liten/stor och värmer alldeles lagom lite/mycket, jag är så glad över att jag gjorde den färdig i tid för min andra bebis. Bästa grejen och inspirationen till att börja är att den är gjord av hälften garner köpta i en påse på loppis, och hälften garn som jag köpt i butik. Garnsorterna funkar färgmässigt och tjockleksmässigt fint ihop, men jag måste säga att loppisgarnerna är ännu mjukare än vad jag lyckades hitta i butik.

Min kompis som såg den här filten utbrast i ett ”meeeen, den är ju inte alls lätt att göra” när hon såg den – och jag tror det var vid själva åsynen av några rader med mormorsrutor som jag har lagt in. Alltså, mormorsrutor är superenkla, kolla in den här beskrivningen eller valfri instruktionsvideo på Youtube. Det svåra som jag ser det är att släppa på ambitionsnivån, skippa mönstret och bara köra. Let yourself free!