Kategoriarkiv: Sy

Att fålla en aftonklänning (urk, blä)

Allt kan inte vara så jäkla kul. Haha, jag försökte nu komma på exempel på ”kul” moment när jag syr, men kommer faktiskt inte på några – ALLA är förenade med bök och krångel och lite obehag på något sätt. Det är faktiskt så, välkommen till den här überrealistiska pysselbloggen!

Hursomhelst, jag ska på en fest som tarvar aftonklänning om några dagar, och har köpt en sådan på nätet. Jag pallade verkligen inte sy någon (även om det vore spännande att försöka sig på någon gång), och hade ingen som helst lust att gå in på en uthyrningsbutik och prova – så det var faktiskt helt perfekt att gå in och scrolla bland Zalandos utbud. Gratis frakt och retur – bara att beställa hem och prova på!

Jag fastnade för en jättefin klänning med paljettliv och en kjol med en tyngre polyesterunderkjol och en tyll”överkjol”. Och ja, klänningen känns (ÄR) lite polyesterig, men för att slippa prova i butik och för 1 200 kr är det är heeelt okej med mig.

Kjolen behövdes läggas upp 3-4 cm, och efter att ha skjutit upp det och våndats i några dagar fixade jag klart det igår och nu ikväll. Heja mig! Egentligen ett enkelt projekt, men jag syr alltid snett när det ska vara precist, så jag våndades lite ändå. Sen var jag osäker på om mina symaskinsnålar skulle palla polyestertyget, googlade på diverse syforum och folk har ju specialnålar till allt? Men provade med standardnål och det gick bra. Nålade och mätte och ritade och var så noggrann i vanlig ordning, och sömmen blev ändå sned i vanlig ordning. Jag försöker bara gilla läget och acceptera att det blir så när jag syr. Självklart hade jag kunnat lämna in till ett proffs, men det konstiga är att jag ändå tycker det är roligt att göra själv?

Med det här vill jag egentligen inte ha något mer sagt än att jag är nöjd att jag fixade det själv med någorlunda okej resultat (ingen kommer att se, det kommer att vara mörkt i salen och det är mörkblått tyg), att det inte alltid är så jäkla kul att sy – och att det är HELT okej, och att det är okej att sy fastän du är rätt dålig på att sy.

Smart och enkel lösning för sortering av tvätt

Här kommer en enkel lösning för sortering av tvätt, för dig som vill undvika skrymmande tvättkorgar och istället nyttja ditt badrums yta maximalt. Självklart funkar den här lösningen även i exempelvis ett sovrum eller vilken garderob som helst.

Tidigare kastade vi all tvätt i en och samma IKEA-kasse, och varje tvättid föranleddes således av en sorteringsövning som bredde ut sig över halva vår lilla lägenhet. När vi flyttade in i vår nuvarande lägenhet och plötsligt hade möjlighet att få plats med tvätten i ett av badrummen sydde jag tygpåsar som vi hängde upp på krokar i ett bänkskåp.  På påsarna skrev jag med textilpenna om den skulle innehålla 30°, 40° färg, 40° vit, 60° färg eller 60° vit-tvätt.

Fördelarna med den här lösningen är flera:

 • Vi sorterar tvätten i rätt påse på direkten.
 • Tvättpåsarna går att gömma undan.
 • Utrymmet i skåpet används effektivt trots att vi hela tiden har tvätten sorterad i separata påsar. Alla påsar tenderar inte att vara fulla samtidigt – och även om de skulle råka vara det är de ju mjuka, och samsas bra om utrymmet.
 • Det är superenkelt att sy, och billigt material.

Materialet jag använde:

 • Ett starkt bomullstyg, ungefär 80 cm bredd och 100 cm höjd per påse. 30-påsen och 40-vit-påsen fick bli något mindre. Du bestämmer naturligtvis storleken själv.
 • Ett halvtjockt snöre att trä i en tunnel runt mynningen, för att kunna snöra åt öppningen lite. Obs: Inte nödvändigt, påsarnas funktion är prima även utan snöre.
 • En dragsko per påse (om du kör med snöre).
 • En nyckelring modell större per påse.
 • Krokar att hänga påsarna på.

Så här (ungefär) gjorde jag:

 • Jag började med att fålla kanterna med gles sicksack-söm.
 • Sen sydde jag ihop påsen med raksöm. Jag gjorde en tunnel för nylonsnöret längst upp.
 • Jag trädde nylonsnöret i tunneln, och satte på dragskon
 • Jag sydde fast nyckelringen på motsatt sida till tunnelmynningen

Tvättpåsar

 • Sedan hängde vi upp påsarna på krokar inne i skåpet, och så här ser det ut i badrummet efter att skåpen och tvättpelaren kom in. Kanske inte vackert, men funktionellt!

Tvättpåsar

Färdigt!

Sy ett praktiskt skötunderlägg i vaxat tyg

När jag var gravid köpte jag ett litet tunt skötunderlägg i bomull att ha i skötväskan för användning vid blöjbyten på skötbord som inte var vårt eget. Tanken var att den skulle användas för att dels göra det bekvämt för bebisen, men också att den skulle skydda underlaget från olyckor.

När allt kom till kritan var denna tunna bomullshistoria totalt kass i alla aspekter förutom att den tog väldigt liten plats – den var dels helt ovadderad vilket innebar att jag lika gärna kunde ha lagt bäbisen direkt på det hårda underlaget. Sen står inte bomull emot någon väta – och just väta är rätt ofta förekommande vid blöjbyten 🙂

Jag tog saken i egna händer och sydde ett eget skötunderlägg i vaxat tyg med bättre bebiskomfort och praktiskt att göra rent!

Jag använde följande material:

 • En meter vaxat tyg, ibland kallat vaxad dukväv. Det handlar alltså inte om vaxduk, utan om ett tyg som är vaxat och således vattenavvisande, men samtidigt ganska mjukt och följsamt. Det jag valde kostade 149 kr/m och är snarlikt det här.
 • Tre meter svart kantband i bomull.
 • Ett paket tunn skumgummivadd. Jag valde en tunn (0,5 cm) som jag lade i två lager, men du väljer självklart hur tunn/tjock du önskar. Tänk bara på att den lätt blir tjorvig att vika ihop och få plats med i en skötväska om den är för tjock.

 

Jag gjorde (ungefär) så här:

 • Jag började med att klippa ut två stycken bitar av 45×80 cm vadd. Sedan tråcklade jag fast dem ovanpå varandra för att få till en tjockare vaddering. Det här hade ju lätt kunnat skippas om jag bara hade hittat den perfekta tjockleken på vadd i butiken.
 • Sen klippte jag två bitar av det vaxade tyget i samma storlek som vadden + 1,5 cm sömsmån runt om. Jag placerade vadden mellan tygbitarna och sydde raksöm runt om. Skönt att slippa sicksacka, vaxat tyg repar inte upp sig!
 • Sen sydde jag på det svarta kantbandet, samt en dubbel raksöm på mitten av underlägget, för att den skulle bli lättare att vika ihop och lägga i skötväskan.

Färdigt!