Sy ett skedfodral

Varje födelsedag från det jag fyllde ett upp till tolv år fick jag en silversked i födelsedagspresent av snälla släktingar. Tanken var att jag skulle få något beständigt som jag skulle vara glad för varje gång jag plockade fram dem senare under livet. När jag fick förtroendet att bli fadder till en god väns dotter ville jag göra detsamma för henne. Jag har fortfarande mina skedar i det röda flanellfodral som jag fick när jag var liten. Så förutom att ge min guddotter skedar ville jag sy ett skedfodral att ha dem i.

Jag blev rätt nöjd med resultatet trots att det blev lite skevt. Tyvärr var flanelltyget väldigt oförlåtande att sy i. Det blev fula hål kvar efter nålen så fort jag behövde sprätta något. Men, det är gjort med omsorg!

Så här gick jag tillväga:

SkedfodralJag använde flanelltyg, kantband och ett mönstrat band för knytning. Mät efter just de skedar du tänker att fodralet ska passa till. Här har jag mätt så att själva skedfickan är tillräckligt lång och bred för att få plats med hela skeden. Sedan har jag lagt till 6 cm ”överskjutande” tyg som kan fällas över skedarna innan fodralet rullas ihop om man vill.

Skedfodral i symaskinen

Jag sicksackade inte flanelltyget, det behövs inte sa tjejen i tygaffären. Som jag redan skrivit var flanelltyget ingen favorit att sy i precis, varje gång jag behövde sprätta lämnade nålen märken efter sig. För att kunna sy på kantbandet med minimal risk för att behöva sprätta tråcklade jag fast kantbandet innan jag sydde fast det. Ett tips!

Skedfodral med påsytt bandJag sydde på ett mönstrat band för att dekorera, inget måste – men det blev fint! Jag sydde fast ”knytband” av samma band.

Skedfodral med sin första sked iKolla inte för noga på detaljerna nu bara, det blev som sagt liiiite snett på sina ställen – men jag gjorde mitt bästa.

Broderat namn på skedfodraletSkedfodral med broderat namn påSen broderade jag mitt fadderbarns namn på utsidan, på frihand… Jag tänkte att det var en dålig idé att inte rita ut bokstäverna INNAN jag började brodera men ibland så kör jag bara på. Det var med nöd och näppe att det sista e:t fick plats. Men det var kul att brodera stjälkstygn – mina favoritbroderistygn näst korsstygn!

Skedfodralet ihoprullat Skedfodral i presentaskSådärja! Jag hoppas att Isabelle blir glad över det när hon blir äldre, och uppskattar omsorgen som jag lade in i det här lilla trevliga syprojektet.

2 reaktioner på ”Sy ett skedfodral

    1. Hej, jag får be om ursäkt för seeeeent svar, men jag i och med att jag fick barn för ett år sedan lade sig en trötthetsdimma över mig som förlamade mitt pysslande, och därmed pysselbloggande. Nu börjar den dock lätta 🙂 Vilken toppenidé att göra ett sånt här fodral för tuschpennor, bara att rulla ut! Jag tar en sväng förbi din blogg nu, behöver lite ny inspiration.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *