Sy ett skötunderlägg/blöjbytarmadrass

När jag var gravid köpte jag ett litet tunt underlägg i bomull att ha i skötväskan för användning vid blöjbyten utanför hemmet. Tanken var att den skulle användas för att dels göra det bekvämt för bäbisen , men också att den skulle skydda underlaget från olyckor.

När allt kom till kritan var denna lilla bomullshistoria totalt kass – den var dels helt ovadderad vilket innebar att jag lika gärna kunde ha lagt bäbisen direkt på det hårda underlaget. Sen, vilket jag ju borde ha tänkt på, står ju inte bomull emot någon väta – utan suuuger åt sig den. Duh.

Jag tog saken i egna händer och sydde ett nytt, mycket smartare och snyggare underlägg!

Material:

Skötbädd_material

  • En meter vaxat tyg. Det handlar alltså inte om vaxduk, utan om ett tyg som är vaxat och således vattenavvisande, men samtidigt ganska mjukt och följsamt. Det jag valde kostade 149 kr/m och ligger underst på bilden ovan. Snyggt va?
  • Tre meter svart kantband.
  • Ett paket tunt vadd

Jag sydde med universalnål på symaskin.

Så här gjorde jag:

  • Jag började med att klippa ut två stycken bitar av 45×80 cm vadd. Sedan tråcklade jag fast dem i varandra för att få till en tjockare vaddering. Det här hade ju lätt kunnat skippas om jag bara hade hittat den perfekta tjockleken på vadd i butiken.

SKötbädd_förberedelser 3

  • Sen klippte jag tyget så att det blev 1,5 cm sömsmån runt om. Jag placerade den ihoptråcklade vadden mellan tygbitarna och sydde raksöm runt om. Skönt att slippa sicksacka, vaxat tyg repar inte upp sig!

Skötbädd_förberedelser 2

  • Sen sydde jag på det svarta kantbandet, och sydde en dubbel raksöm på mitten av underlägget, för att den skulle bli lättare att vika ihop och lägga i skötväskan.

Skötbädd_färdig

  • Färdigt! Lätt som en plätt vad det! En knubbig bäbis placerades ovanpå för att testa storleken och mjukheten på skötunderlägget.

 

En reaktion på ”Sy ett skötunderlägg/blöjbytarmadrass

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *